Stem en adem

Voor kinderen en volwassenen met stemklachten. Door het verkeerd gebruiken van de stem of een aandoening aan de stembanden kunnen stemklachten ontstaan. Deze klachten kunnen variëren van een hese stem of schorre stem tot afonie, geen stem meer kunnen geven.

Stem

Heesheid is een stoornis waarbij de stemkwaliteit is verslechterd. Heesheid wordt gekenmerkt door het niet goed sluiten van de stemplooien. Bij heesheid klinkt de stem niet helder en kan zelfs helemaal of gedeeltelijk wegvallen. De oorzaak kan liggen in het stemorgaan zelf, maar verkeerd gebruik van de stem of psychische klachten kunnen ook heesheid veroorzaken. Heesheid kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Iedereen kan een hese stem krijgen, bijvoorbeeld na een feest. De klachten zijn dan na een aantal dagen weer verdwenen. Als de stem dagelijks intensief wordt gebruikt kan dit keelpijn tot gevolg hebben. De keel kan branderig, pijnlijk en geïrriteerd aanvoelen. Als de stem niet de kans krijgt om te herstellen kunnen chronische stemklachten ontstaan. Voornamelijk mensen met een spreekberoep kunnen chronische stemklachten ontwikkelen: ze worden hees en kunnen hun stem niet meer gebruiken zoals ze willen.

Ademhaling

Een te hoge en oppervlakkige ademhaling kan ook stemklachten veroorzaken of bijvoorbeeld leiden tot benauwdheid en hyperventilatie.